Een moeilijk moment: afscheid nemen van je eerste auto

Veel mensen hebben een speciale band met hun eerste auto. Niet omdat het vaak een nieuw of speciaal model is. Eerder het tegenovergestelde. Een eerste auto is, uitzonderingen daargelaten, vaak oud, tweedehands, niet moeders mooiste en heeft allerlei mankementen. Maar dat gevoel van vrijheid dat je ervaart op het moment dat je voor het eerst instapt en beseft dat de wereld aan je voeten ligt, dat is onvergetelijk. Je eerste vierwieler heeft meestal enorm veel emotionele waarde. Het is dan ook niet zo gek dat we vaak de neiging hebben om allerlei redenen te verzinnen om de auto alsnog te behouden. Bijvoorbeeld dat hij echt nog wel even meekan of dat de eerstvolgende keuring doorkomen geen probleem moet zijn. Maar wanneer is de situatie onhoudbaar geworden? Wanneer breekt het moment aan dat we ons moeten gaan voorbereiden op het afscheid?

Wanneer repareren?

Als het gaat om kleine reparaties of beschadigingen die geen invloed hebben op het functioneren van de wagen, is het hek nog niet van de dam. Deuken of krassen hebben invloed op de waarde van jouw auto, maar maken het rijden in principe niet onveilig. Stel dat het om een kapotte lamp of ruitenwissers gaat, is dit makkelijk te vervangen. Als je de juiste kennis hebt, kun je zelf de ruitenwissers of lamp kopen en is het niet noodzakelijk om voor de installatie te betalen. Daar bespaar je weer geld op. Stel dat je het geluk had om een eerste auto te krijgen van een wat luxer merk. Dan is het ook bij zwaardere schade nog wel de moeite waard om de auto te laten repareren. Er zijn immers automerken die ook tweedehands nog veel geld opbrengen bij de verkoop. Repareren is dan nog steeds een investering voor de toekomst.

Wanneer verkopen?

Er komt een dag dat de mankementen aan jouw geliefde auto niet langer stilistisch zijn. Echt fundamentele onderdelen beginnen het te begeven. Denk daarbij aan zaken zoals de distributieriem, de versnellingsbak, de remmen of de motor zelf. Zware schade waarbij essentiële onderdelen vervangen moeten worden betekent over het algemeen het einde van jouw geliefde autootje. Natuurlijk is repareren een optie, maar de bedragen die je neertelt zijn in veel gevallen hoger dan wat de auto zelf nog waard is. Zeker als het een goedkoper model betreft. Laat een garage een offerte opstellen en maak dan de afweging. Het beste dat je in de meeste soortgelijke gevallen kunt doen, is de schadeauto verkopen. Er zijn verschillende websites zoals osw.be waar je de auto te koop kunt aanbieden. Daarnaast zijn er diverse bedrijven in België die je schadeauto's opkopen.

Reactie achterlaten