Krijg jij wel eens te horen dat je wel doof lijkt? Vaak is deze uitspraak op niets gebaseerd en heeft het ermee te maken dat je eigenlijk gewoon even geen zin had om te luisteren. Dit is iets wat bij veel mensen voorkomt en niets om je zorgen over te maken. Maar, raakt deze uitspraak bij jou een gevoelige snaar? Bijvoorbeeld omdat je zelf ook begint te twijfelen aan je gehoor? Misschien is je gehoor dan inderdaad wel achteruit gegaan. De enige manier om hier een duidelijk antwoord op te krijgen, is door je gehoor eens grondig te laten testen. Hiervoor kun je terecht bij een hoorcentrum in de buurt of een audicien aan huis.
Ouderdomsslechthorendheid
Wanneer je ouder wordt, gaat je gehoor steeds meer achteruit. Dit is iets waar iedereen mee te maken zal krijgen. Mensen boven de 55 jaar krijgen namelijk te maken met ouderdomsslechthorendheid. Zoals je ziet, begint dit al op vroege leeftijd. Schaam je niet voor je slechthorendheid, maar doe er wat aan! Zo kun je weer genieten van de geluiden uit je omgeving zoals voorheen.
Andere redenen waarom je gehoor verslechterd
Misschien is jouw gehoor wel tijdelijk verslechterd in plaats van blijvend, bijvoorbeeld door een teveel aan oorsmeer in je gehoorgangen. Dit is een veelvoorkomend probleem, waardoor er ook tijdelijke gehoorvermindering optreedt. Om je gehoor weer te verbeteren, is het nodig om jezelf te ontdoen van het overtollige oorsmeer. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts. Deze spuit je oren geheel uit waardoor ze weer leeg en schoon zijn. Zo kunnen geluiden beter binnenkomen. Sommige mensen hebben last van een teveel aan oorsmeer. Het is dan nodig om zelf ook tussendoor je oren goed schoon te maken. Dit kun je doen met speciale vloeistof en handige tools waarmee je het oorsmeer kunt verwijderen uit het oor zonder deze dieper naar binnen te drukken.
Verder kan het zijn dat je recent een oorontsteking hebt gehad, dit is ook een reden waardoor gehoorschade wordt opgelopen. Probeer daarom ook te allen tijde een oorontsteking te voorkomen. Oorontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Deze komen in je oor doordat er bijvoorbeeld zwembadwater in je oor achterblijft na het zwemmen. Zorg daarom voor droge oren. Ook is het belangrijk om schone oordopjes te gebruiken wanneer je luistert naar muziek en deze regelmatig even uit de oren te halen. Zo kunnen je oren luchten en vormen ze geen broedplaats voor bacteriën. Zorg er ook voor dat je voorzichtig gebruik maakt van wattenstaafjes en voorkom dat er shampoo of andere producten in je oor achterblijven. Zo beperk je de kans op een oorontsteking.