Tips voor een gelukkig en zinvol leven

Het leven is niet altijd even gemakkelijk, en kan soms behoorlijk tegenzitten. Je staat niet achter de keuzes die je maakt, valt weeral in diezelfde (slechte) gewoonte, en belandt uiteindelijk in een vicieuze cirkel. Van die dagen dat je het liefst niet meer van de zetel afkomt, en niet vooruit komt. Het overkomt iedereen in grotere of kleinere mate. En toch heb je een gelukkig leven uiteindelijk zelf in de hand. In dit artikel lees je enkele tips om je kwaliteit van leven te verbeteren.

Tips voor een gelukkiger leven

1. Let op je leefstijl 
Het is bewezen dat wanneer je gezond leeft, je vanzelf ook beter in je vel zit. Denk hierbij aan een gezonde eetstijl: eet genoeg groente en fruit, vezels, vitamines en eiwitten, en drink voldoende water. Daarnaast is een goede nachtrust belangrijk voor je algehele gemoedstoestand. Ook wordt het sterk aanbevolen om dagelijks te bewegen. Geen fanatieke sporter? Een wandeling (10.000 stappen) per dag, of bijvoorbeeld te voet naar de supermarkt gaan of op de fiets naar het werk is ook al een heel gezonde stap. 

2. Zorg voor afwisseling en variatie
Dé gouden tip om het leven leuk en uitdagend te houden: laat je elke dag weer verrassen. Doe een activiteit die je nog nooit gedaan hebt, maak een gerecht dat je nog niet eerder hebt gemaakt, of neem eens een andere route dan normaal. Zo wordt je wereld vanzelf een stukje groter.

3. Sta stil
Probeer iedere dag ten minste tien minuten voor jezelf te nemen. Je kunt mediteren of yoga-oefeningen doen, maar soms is het al voldoende om alleen even te gaan zitten, diep in en uit te ademen en te proberen al die gedachtes even te laten zijn voor wat ze zijn. Een gemakkelijke oefening die je altijd kunt doen is bijvoorbeeld de bodyscan. Hier bij neem je van top tot teen je lichaam waar. Dit zorgt voor innerlijke rust, en uiteindelijk voor een gelukkigere algemene stemming. 

4. Wees dankbaar 
Een goede oefening om je gemoedstoestand positief te houden, is om elke dag iets op te noemen of op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Door hier dagelijks bij stil te staan, zul je uiteindelijk veel meer tevredenheid ervaren en waarderen wat je hebt. 

Hulp zoeken

Wanneer je er ondanks deze tips toch niet zelf uitkomt, vastzit en in een (destructief) patroon bent beland, bijvoorbeeld last hebt van alcohol, drugs of gokverslaving, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Er zijn allerlei instanties die je kunnen helpen en passende hulp kunnen bieden.

 

Reactie achterlaten